NOTULEN VAN 26 januari 2024 om 20 uur

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen en Luc Knuts, schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier en Mathy Vanbrabant, raadsleden

Chiel Herbots, waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, voorzitter

 

 

Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Algemene financiering

PUNT 1 : BELASTINGREGLEMENT OP DE VERSPREIDING VAN ONGEADRESSEERD DRUKWERK EN GELIJKGESTELDE PRODUCTEN - AANSLAGJAAR 2024 - GOEDKEUREN

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

invoeren van een belasting op  op de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten zoals voorzien in het MJP 2020-2025.

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de gecoördineerde Grondwet van 17 februari 1994

Hetdecreetvan30mei2008betreffendedevestiging,deinvorderingendegeschillenprocedurevan provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

Hetdecreetvan23december2011betreffendehetduurzaambeheervanmateriaalkringlopenen afvalstoffen, gewijzigd bij decreten van 21 december 2012 en 1 maart 2013.

HetbesluitvandeVlaamseregeringvan17december2012totvaststellingvanhetVlaamsreglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) met latere wijzigingen.

 

Toelichting (feiten en context)

De belasting op de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten heeft  een ecologische inslag: ontmoedigen om massaal reclame of communicatiecampagnes op papier of wegwerpmateriaal te voeren. Deze hebben immers een negatieve impact op het grondstoffenverbruik. Gelet op de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven, is het gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen aan alle belanghebbenden op het grondgebied van de gemeente.

 

Propaganda voor de verkiezingen en in het kader van een volksraadpleging wordt vrijgesteld van de belasting om het democratisch discours maximale kansen te geven.

Publicaties van openbare instellingen, notarissen, door de gemeente erkende verenigingen en onderwijsinstellingen die bedoeld zijn om de inwoners te informeren over aangelegenheden van openbaar nut of hun activiteiten, worden vrijgesteld van de belasting op voorwaarde dat ze in hun geheel maximaal 50% advertentieruimte bevatten, bijvoorbeeld voor advertenties van hun sponsors. Dat staat niet in de weg dat deze instellingen ook – in de eerste plaats – meer milieuvriendelijke manieren kunnen benutten om hun informatie te verspreiden.

De belastingplichtige is degene die opdracht gaf voor de druk of productie. Als de opdrachtgever geen aangifte indient en niet gekend is op basis van gegevens waarover de gemeente beschikt, bestaat er een weerlegbaar vermoeden dat de verantwoordelijke uitgever als opdrachtgever opgetreden is. De verantwoordelijke uitgever, de drukker of producent van de gelijkgestelde goederen en de fysieke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het drukwerk of product wordt verspreid, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

In de regel doet een belastingplichtige aangifte van elke verspreiding binnen de veertien dagen na de bedeling. Wie periodiek ongeadresseerd drukwerk verspreidt, kan ervoor kiezen om zijn aangifte vooraf in te vullen voor het hele aanslagjaar. Afwijkingen van de jaarlijkse aangifte kunnen nadien nog rechtgezet worden.

Deze belasting betreft enkel het niet geadresseerd drukwerk. Geadresseerd drukwerk komt op aanvraag en wordt dus selectief en op geringe schaal verspreid waardoor deze ecologisch minder belastend werken.

 

Gewone beleidsdoelstellingen

Budget/kosten/krediet

30.000 €

Beleidsdoelstelling

BD000007

Actieplan

AP000020

Actie

AC000041

Beleidsdomein

AF

Registratiesleutel

MJP001351

 

BESLUIT:

Goedkeuren

15 stemmen voor: Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Benny Maes, Eric Martens, Marc Weeghmans, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant en Els Robeyns

3 onthoudingen: Sandra Jans, Stijn Vandersmissen en Stéphanie Billen

 

De raad beslist:

 

Het belastingreglement op ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten, goed te keuren als volgt:

 

 

Art. 1Belastbaar feit

De gemeente heft voor het jaar 2024, met ingang van 01.02.2024, een belasting op elke verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten. De verordening bedoelt uitsluitend de bedeling die kosteloos is voor de bestemmeling.

 

Art. 2Definities

Onder verspreiding wordt verstaan: bedeling in brievenbussen. De verspreiding van hetzelfde drukwerk of gelijkgesteld product over een zeker tijdsverloop, wordt als één verspreiding aangezien.

Onder gelijkgestelde producten wordt verstaan: alle stalen en andere promo-artikelen die meegenomen kunnen worden en die aanzetten om diensten, producten of transacties te doen gebruiken, verbruiken of aankopen. Voorbeelden zijn samples en bedrukte gadgets. Deze opsomming is niet limitatief.

Onder ongeadresseerd wordt ook verstaan: collectieve adresaanduiding of een gedeeltelijke adresvermelding.

 

Art. 3Belastingplichtige

Belastingplichtige is de natuurlijke of de rechtspersoon die de opdracht gaf om het drukwerk te drukken of om het gelijkgestelde product te produceren. De belastingplichtige doet aangifte van zijn belastingschuld overeenkomstig artikel 6.

Als de opdrachtgever geen aangifte gedaan heeft overeenkomstig artikel 6 en niet gekend is op basis van gegevens waarover de gemeente beschikt, bestaat er een weerlegbaar vermoeden dat de verantwoordelijke uitgever als opdrachtgever is opgetreden.

De verantwoordelijke uitgever, de drukker of producent van de gelijkgestelde goederen en de fysieke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het drukwerk of product wordt verspreid, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Art. 4  Berekeningsgrondslag en tarief

De belasting is verschuldigd bij de beëindiging van de verspreiding van het ongeadresseerde drukwerk of het gelijkgestelde product.

 

Tarief

De belasting wordtperverspreidingongeachthetaantalendegroottevanhetexemplaar vastgesteld op:

       100 euro per verspreiding indien er aangifte gedaan werd voor of maximaal 14 kalenderdagen na de effectieve verspreiding op het grondgebied van de gemeente Wellen.

       150 euro (100 euro belasting verhoogd met 50 euro boete) per verspreiding indien er geen of laattijdige aangifte werd gedaan,  conform de bepalingen van artikel 7 van dit reglement

 

 

Art. 5 Vrijstellingen

Vrijstelling van belasting wordt verleend:

  1. als de opdracht tot drukken of produceren uitgaat van een politieke partij die een lijst indiende voor de Europese, federale, gewestelijke, provinciale of gemeentelijke verkiezingen of van een kandidaat op die lijst, voor zover het drukwerk of de gelijkgestelde producten verspreid worden in de sperperiode voor het voeren van politieke propaganda;

 

  1. als het drukwerk kadert in een gemeentelijke volksraadpleging, voor zover het verspreid wordt aan de gerechtigde deelnemers van de volksraadpleging overeenkomstig artikel 317 van het decreet over het lokaal bestuur tot uiterlijk de dag van de volksraadpleging;

 

  1. als het drukwerk uitgaat van erkende gemeentelijke verenigingen, vormings- en onderwijsinstellingen, socioculturele verenigingen en sportverenigingen, voor zover minstens 50% van de totale publicatie een louter informatieve, niet-commerciële strekking heeft;

 

  1. Openbare besturen en gelijkgestelde instellingen;

 

  1. Verspreiding van informerend drukwerk in verband met hinder door openbare werken door een ondernemer indien hij gedurende minimaal 14 werkdagen grote hinder ondervindt van openbare werken uitgevoerd op Wellens grondgebied;

 

  1. Verspreiding van drukwerk naar aanleiding van de opening van nieuwe zaak of heropening van een bestaande zaak na overname op Wellens grondgebied binnen de drie maanden na inschrijving in de Kruispuntbank voor ondernemingen.

 

Art. 6  Aangifteplicht

§1. De belastingplichtige doet binnen de 14 kalenderdagen na de verspreiding aangifte bij de gemeente op het door de gemeente beschikbaar gestelde aangifteformulier.

De aangifte wordt ingediend per post ter attentie van de financiële dienst, Dorpsstraat 25, 3830 Wellen of via elektronische weg: facturatie@wellen.be.

Hij vermeldt:

  1. zijn naam en adres, rijksregisternummer of ondernemingsnummer/vestigingsnummer;
  2. datum van de verspreiding;

§2. Een belastingplichtige die met een zekere regelmaat drukwerk of gelijkgestelde producten verspreidt, kan in de maand januari een aangifte indienen voor het hele aanslagjaar. Deze aanslag kan geregulariseerd worden in de maand januari van het volgende aanslagjaar.

§3. Indien de aangifte per post wordt ingediend, wordt een specimen van het verspreide drukwerk toegevoegd. Wordt de aangifte ingediend via elektronische weg, wordt een voorbeeld van het specimen in bijlage toegevoegd. De gemeente kan dan het specimen van het verspreide drukwerk of van de gelijkgestelde producten steeds opvragen.

 

Art. 7 Ambtshalve vestiging

§1. Als de aangifte niet tijdig of juist ingediend is, wordt de belasting ambtshalve gevestigd op basis van de gegevens waarover de gemeente beschikt of waarvan zij redelijkerwijze mag uitgaan.

§2. De overeenkomstig $1 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 50euro:

Het bedrag van deze verhoogde belasting wordt mee ingekohierd, bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

§3. Vóór de belasting ambtshalve gevestigd wordt, brengt het door het college van burgemeester en schepenen gemachtigde personeelslid de belastingplichtige met een aangetekende brief op de hoogte van de redenen waarom de belasting ambtshalve gevestigd wordt, de elementen waarop de belasting gebaseerd is en de berekeningswijze van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen, te rekenen vanaf de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving, om schriftelijk te reageren op de vaststellingen van het college van burgemeester en schepenen.

§4. Gelet op het feit dat deze belasting nieuw is op het Wellens grondgebied, wordt er bij de eerste vaststelling van laattijdige aangifte een schrijven gericht aan de belastingplichtige om hem op de hoogte te stellen van zijn aangifteplicht. Indien de belastingplichtige dan binnen een termijn van 14 kalenderdagen, te rekenen vanaf de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving, spontaan overgaat tot betaling van de belasting, zal er niet overgegaan worden tot ambtshalve inkohiering en zal de belasting niet verhoogd worden met 50 euro.

 

Art. 8 Invordering

De belasting, eventuele belastingverhogingen  en administratieve geldboetes worden ingevorderd met een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

Een aanslag moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Art. 9 Bezwaar

§1. De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen zijn aanslag, de belastingverhoging die opgelegd werd volgens artikel 7, §2 van dit reglement. Het bezwaar moet schriftelijk ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen en moet ondertekend en gemotiveerd zijn.

Deze indiening moet gebeuren binnen een termijn van drie maanden, te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van de verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

Het bezwaarschrift kan per post worden ingediend ter attentie van de financiële dienst, Dorpsstraat 25 3830 Wellen of via elektronische weg op facturatie@wellen.be.

§2. Als de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger uitgenodigd wil worden op een hoorzitting om zijn standpunt uiteen te zetten, moet hij dat in zijn bezwaarschrift vragen.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 2 : BEKRACHTIGING BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN DE DIENSTVERLENENDE VERENIGING S-LIM VAN 18 DECEMBER 2023 – BESLUIT OVER HET MANDAAT.

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (‘DLB’) en in het bijzonder op artikelen 40 en 41 van het DLB inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

 

Gelet op het feit dat de stad/gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging s-Lim (hierna kortweg ‘s-Lim’);

 

Gelet op de statuten van s-Lim en in het bijzonder op artikel 14 inzake de samenstelling van de raad van bestuur en artikel 26 inzake de samenstelling van de algemene vergadering;

 

Overwegende dat artikel 432 van het DLB bepaalt dat de vertegenwoordigers van de deelnemers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden uit hun leden worden aangewezen;

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Deelname van gemeente Wellen in Nuhma, het Limburgs klimaatbedrijf

Deelname van gemeente Wellen in Fluvius

Besluit college burgemeester en schepenen van 20.01.2020 tot goedkeuren samenwerkingsovereenkomst tussen S-Lim cbva en gemeente Wellen met als referte SOK_S-Lim-04-Wellen_V1 voor de implementatie van een gemeente-app

 

Toelichting (feiten en context)

De bij de oproepingsbrief gevoegde documentatiestukken.

Bekrachtiging van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27.11.2023 inzake de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging s-Lim van 18 december 2023 – besluit over het mandaat

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

BESLUIT:

Goedkeuren

eenparig

 

De gemeenteraad bekrachtigd:

 

Artikel 1: AGENDA

Op basis van de bekomen documenten zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging s-Lim d.d. 18 december 2023:

1. Bespreking en goedkeuring van de begroting, te ontwikkelen activiteiten en strategie voor het boekjaar 2024

2. Benoeming leden raad van bestuur

3. Toekenning presentiegelden leden raad van bestuur

4. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Artikel 2: VOORDRACHT KANDIDAAT-BESTUURDERS

Overeenkomstig artikel 14 van de statuten van de dienstverlenende vereniging draagt de stad/gemeente de volgende personen voor als kandidaat-bestuurder (in alfabetische volgorde) voor de dienstverlenende vereniging s-Lim, voor een duur vanaf 1 januari 2024 tot de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden:

1. Anne Caelen

2. Ann-Sofie Custers

3. Walter Cremers

4. Wim Dries

5. Raf Drieskens

6. Ine Geerts

7. Veerle Heeren

8. Jasper Olaerts

9. Dries Tyskens

10. Marc Schepers

11. Kristof Schiepers

12. Jan Valgaeren

Dhr. Jan Valgaeren is sedert maart 2022 actief als bestuurder bij s-Lim cv (Smart Region Limburg). Aangezien dhr. Valgaeren geen lid is van een gemeenteraad van één van de deelnemende gemeenten, dient zijn voordracht overeenkomstig artikel 434, §2 van het Decreet Lokaal Bestuur uitdrukkelijk gemotiveerd moet worden. Dhr. Jan Valgaeren beschikt over een verregaande deskundigheid over de statutair bepaalde doelstellingen.

Gelet op zijn bestuursmandaat bij s-Lim cv is dhr. Jan Valgaeren bijzonder ervaren in het begeleiden van de aangesloten gemeentes in het vertalen van concrete bestuurlijke en maatschappelijke smart city toepassingen. Hij heeft de afgelopen jaren deskundigheid opgebouwd m.b.t. de ontwikkeling van de Smart Region Limburg in het algemeen en met IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, enz.

 

Artikel 3: VERTEGENWOORDIGER

Overeenkomstig artikel 26 van de statuten keurt het CBS de aanstelling van de volgende persoon als afgevaardigde van de [stad/gemeente] in de algemene vergadering van s-Lim, goed: [naam, functie, adres, e-mail, telefoon- en/of gsm-nummer invullen]

en keurt de aanstelling van de volgende perso(o)n(en) als plaatsvervangend(s) van stad/gemeente in de algemene vergadering van s-Lim, goed:

[naam, functie, adres, e-mail, telefoon- en/of gsm-nummer invullen]

[in het geval meerdere plaatsvervangers worden aangeduid, gelieve hun onderlinge rangorde aan te duiden].

Deze aanstellingen blijven gelden voor de resterende duur van de lopende legislatuur 2019-2024 of tot andersluidende gemeenteraadsbeslissing.

De vertegenwoordiger van de stad/gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van s-Lim van 18 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

ARTIKEL 4

Het voorliggende punt wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad met het voorstel het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan s-Lim, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres infoAV@s-Lim.be.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 3 : GOEDKEURING VAN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MET S-LIM DV

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

De Algemene Vergadering van Fluvius Limburg Opdrachthoudende Vereniging heeft op 27 juni 2023 besloten tot partiële splitsing waarbij de deelneming van Fluvius Limburg OV in de coöperatieve vennootschap s-Lim en de activiteit zoals omschreven in het artikel 3 A.5. 5.3 van de statuten Fluvius Limburg, werden ondergebracht in de Dienstverlenende Vereniging s-Lim, met inwerkingtreding per 30 juni 2023. Deze beslissing werd authentiek verleden voor meester Xavier Desmet, notaris te Antwerpen, op 29 juni 2023. 

 

S-Lim DV werd opgericht bij notariële akte op 30 juni 2023 als een dienstverlenende vereniging in de zin van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna het “DLB”). De dienstverlenende vereniging s-Lim werd gelijktijdig meerderheidsaandeelhouder in cv s-Lim, die over ruime kennis en ervaring in het kader van smart city-projecten beschikt.

S-Lim DV heeft tot statutair voorwerp onder meer: “het bevorderen van samenwerking ten behoeve van haar deelnemers, in hoofdzaak tussen steden en gemeenten, en het leveren van diensten aan haar deelnemers, rond de ontwikkeling van een geografisch gebied tot een Smart Region (“Slimme Regio”). Dit voorwerp houdt onder meer het volgende in:

 

  1. diensten en producten gericht op datacaptatie en datagedreven beleid van de deelnemers;
  2. het centraliseren en ter beschikking stellen van kennis inzake ondermeer IT-toepassingen dataplatform, databeheer, applicaties, … 
  3. de aan- en verkoop, en exploitatie en beheer van de infrastructuur en alle andere daarvoor aan te wenden middelen (zoals onder meer hardware, software sensoren,….) en diensten en in het bijzonder het optreden als aankoopcentrale.
  4. het ter beschikking stellen en exploiteren van capaciteit met het oog op data- en aanverwante communicatie en installaties en de opslag en de beveiliging van deze data ten behoeve van de deelnemers;
  5. het ter beschikking stellen van kennis met betrekking tot onder andere data en data analytics, alsook gegevens zoals datasets en diensten die daarmee verband houden.”;

 

In het licht van deze statutaire voorwerp wenst Gemeente Wellen een overeenkomst aan te gaan met s-Lim DV onder de voorwaarden van de samenwerkingsovereenkomst van 26.01.2024.

 

Juridische grondslag

Artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, Titel II, hfdst. 3;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 en de artikelen 413-460;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen

 

Argumentatie

Gemeente Wellen wenst over de mogelijkheid te beschikken om een beroep te kunnen doen op de diensten van s-Lim DV overeenkomstig haar statutair voorwerp. In het kader daarvan wenst Gemeente Wellen een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met s-Lim DV. Deze samenwerkingsovereenkomst bevat de algemene afspraken voor de onderlinge samenwerking en financiële afspraken.

 

De Samenwerkingsovereenkomst geeft de mogelijkheid aan de gemeente om diensten af te nemen bij s-Lim en kadert binnen de statutaire voorwerp van de DV. De samenwerking wordt aangegaan als een raamovereenkomst waarbinnen in een later stadium project specifieke afspraken kunnen worden afgesloten die vervolgens als bijlage zullen gevoegd worden aan de Samenwerkingsovereenkomst. De juridische grondslag voor deze Samenwerkingsovereenkomst is gelijktijdig van toepassing op alle verder te sluiten project specifieke afspraken.

 

De mogelijkheid voor s-Lim DV om rechtstreeks diensten te verlenen aan Gemeente Wellen, kadert binnen de toepassingsvoorwaarden van artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (hierna de “Wet Overheidsopdrachten”). Meer bepaald oefent Gemeente Wellen –zelf een aanbestedende overheid in de zin van artikel 2, lid 1, 1° van de Wet Overheidsopdrachten – op s-Lim DV een toezicht uit zoals op haar eigen diensten.

 

Dit toezicht uit zich in (a) de samenstelling van de algemene vergadering van s-Lim DV, die bestaat uit een vertegenwoordiger van alle deelnemers, waaronder Gemeente Wellen, alsook in (b) de samenstelling van de raad van bestuur van s-Lim DV, die op voordracht van Gemeente Wellen tot stand kwam.

 

Verder staat het vast dat s-Lim DV voor minstens 80% van haar jaarlijks gegenereerde omzet diensten verricht voor de toegetreden steden en gemeenten. Ten slotte is er in s-Lim DV geen directe participatie van privékapitaal. Zodoende is er sprake van een collectieve, verticale in-houserelatie tussen Gemeente Wellen en s-Lim DV zoals bedoeld in artikel 30 van de Wet Overheidsopdrachten.

 

BESLUIT:

Goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Art. 1 Zijn goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst met s-Lim DV.

 

Art. 2 S-Lim DV te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 3 Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan s-Lim DV, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres info@s-Lim.be.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Woon- en leefomgeving

PUNT 4 : BELASTINGREGLEMENT OP DE OMGEVINGSVERGUNNINGEN VANAF 2022:  WIJZIGING

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

De gemeente Wellen is sinds 01.10.2023 aangesloten op het het Vastgoedinformatieplatform (VIP) zodat aanvragen van notarissen en makelaars al via dit platform worden afgehandeld.

Vanaf 1 januari 2024 is het VIP-decreet van kracht waardoor het Vastgoedinformatieplatform als één centraal platform dient voor ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ voor alle percelen in Vlaanderen.

Vanaf 01.02.2024 worden bijgevolg ook alle aanvragen van burgers en anderen via het platform afgehandeld zodat de gemeente zelf geen belasting meer dient te heffen op deze aanvragen.

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd;

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd;

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd;

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Bestuursdecreet van 7 december 2018

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB ABB 2019/2 over de gemeentefiscaliteit;

Decreet van de Vlaamse Regering van 25.04.2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen

Besluit van de Vlaamse Regering van 27.11.2015 tot uitvoering van het omgevingsvergunningendecreet en latere wijzigingen;

Decreet van de Vlaamse Regering van 25.01.2017 houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning en latere wijzigingen;

Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 01.09.2009, en uitvoeringsbesluiten en latere wijzigingen;

Besluit van de Vlaamse Regering van 01.06.1995 houdende de algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), en latere wijzigingen

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten naar aanleiding van het decreet van 15.07.2016 betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid en latere wijzigingen ;

Decreet van 21.10.1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (Natuurdecreet) en latere wijzigingen;

Besluit van de Vlaamse regering van 23.07.1998 tot vaststelling van nadere regels ter uitvoering van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu (Vegetatiebesluit) en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 20.07.2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende straling en latere wijzigingen.

Wet van 28.05.1956 betreffende ontplofbare en voor de deflagratie vatbare stoffen en mengsels en de daarmede geladen tuigen en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen en latere wijzigingen.

Decreet van 08.12.2017 houdende diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving.

Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

Besluit gemeenteraad dd. 29.06.2023 houdende aansluiting vastgoedinformatieplatform

Besluit gemeenteraad dd. 26.01.2024 inzake de ingebruikname vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie

 

Toelichting (feiten en context)

Gezien de aanvragen voor vastgoedinformatie en betalingen voortaan via het Vastgoedinformatieplatform zullen verlopen is het aangewezen om de belasting voor deze aanvragen via de gemeente te schrappen uit het gemeentelijk belastingreglement.

De modaliteiten voor de betaling van de gemeentelijke bronretributies wordt voortaan geregeld in een overeenkomst tussen de gemeente en Athumi en het besluit ingebruikname vastgoedinformatie en vernieuwing retributiereglement dat eveneens ter goedkeuring wordt voorgelegd.

 

Gelijkblijvend beleid

Budget/kosten/krediet

6000 EUR

Beleidsdoelstelling

BD000002 Wellen zet haar gelijkblijvend beleid verder. 2020 - 2025

Actieplan

AP000002 Gelijkblijvend beleid 2020 - 2025

Actie

AC000003 Gemeente Wellen zet haar gelijkblijvend beleid verder

Beleidsdomein

AF Algemene financiering

Registratiesleutel

MJP000424 Belasting op de omgevingsvergunningen

Visum

 

 

BESLUIT:

Goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist :

 

Het belastingreglement op de omgevingsvergunning vanaf 2022, d.d. 30.11.2021 wordt gewijzigd als volgt:

 

Art. 1 Belastbaar feit

De gemeente Wellen heft vanaf 2022 een belasting op de meldingen en aanvragen bedoeld in het Decreet 25.04.2014 betreffende de omgevingsvergunning, het K.B. 23.09.1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen en het K.B. 20.07.2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen.

 

Art. 2 Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of de rechtspersoon die de aanvraag of melding heeft ingediend en bij gebreke daarvan de vergunninghouder of exploitant.

 

Art. 3 Berekeningsgrondslag en tarief

De belasting bestaat uit een bedrag per dossiertype (3.1) verhoogd met een aanvullende dossierbelasting (3.2). Bij gecombineerde aanvragen worden de van toepassing zijnde elementen samengeteld.

 

3.1 Belasting per dossiertype

 

Omschrijving

Belasting

Omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en/of exploiteren van een ingedeelde inrichting of activiteit en/of vegetatiewijzigingen en/of kleinhandelsactiviteiten

Meldingen

Melding van een ingedeelde inrichting of activiteit (klasse 3)

25 euro

Melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

25 euro

Melding van de overdracht van de vergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit

25 euro

Omgevingsvergunningsaanvragen

Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit (klasse 1, 2A en 2):

        vereenvoudigde procedure :

        gewone procedure :

 

 

25 euro

80 euro

Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen:

        vereenvoudigde procedure

        vereenvoudigde procedure met uitzetting bouwlijn

        gewone procedure

        gewone procedure met uitzetting bouwlijn

 

 

25 euro

45 euro

80 euro

100 euro

Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging

25 euro

Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor kleinhandelsingsactiviteiten

       * vereenvoudigde procedure tot een netto handelsoppervlakte van maximaal

           20.000 m²

       * gewone procedure vanaf een netto handelsoppervlakte vanaf 20.000 m²

 

25 euro

 

80 euro

Aanvraag gecombineerde omgevingsvergunningen (vb stedebouwkundige handelingen en/of ingedeelde inrichtingen en/of vegetatiewijzigingen en/of kleinhandelsactiviteiten

       * vereenvoudigde procedure

       * vereenvoudigde procedure met uitzetting bouwlijn

       * gewone procedure

       * gewone procedure met uitzetting bouwlijn

 

 

 

25 euro

45 euro

80 euro

100 euro

Andere

 

Verzoek tot bijstelling van in de omgevingsvergunning opgelegde milieuvoorwaarden (enkel belast indien op vraag van de exploitant)

80 euro

Vraag tot omzetting van een milieuvergunning verleend voor 20 jaar naar een permanente vergunning (art. 390 omgevingsvergunningsdecreet)

80 euro

Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden

 

Aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden :

        gewone procedure :

        per lot :

        met wegenis

 

       80 euro

       surplus 10 euro

     surplus 100

              euro

Verzoek tot bijstelling van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden :

        gewone procedure

        per lot

        met wegenis

 

 

       80 euro

       surplus 10 euro

     surplus 100 

              euro

Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (art. 104 omgevingsvergunningsdecreet)

25 euro

Aanvragen van attesten

 

Aanvraag van een stedenbouwkundig attest (art. 5.3.1 VCRO)

25 euro

Aanvraag van een planologisch attest (art. 4.4.24 ev VCRO)

25 euro

Andere vergunningsaanvragen

Vergunningsaanvraag ioniserende straling

voor de inrichtingen gerangschikt door het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking en van de werknemers tegen het gevaar van ioniserende stralingen :

        in klasse 1 en 2

 

        in klasse 3

 

 

 

       50 euro per inrichting

       25 euro per inrichting

Vergunningsaanvraag springstoffen

voor de inrichtingen geklasseerd in 1ste en 2de klasse door het reglement inzake springstoffen

50 euro per

inrichting

 

3.2 Aanvullende dossierbelasting

 

Omschrijving

Belasting

Voor het digitaliseren van een analoog ingediend dossier (art. 156 omgevingsvergunningsbesluit) :

        bundel bestaand uit papierformaat A4 en A3 :

        plannen in papierformaat A2, A1 en A0 :

 

 

       25 euro

       5 euro per plan

Voor het publiceren van berichten in dag- of weekbladen (o.a. art. 22 en 61 omgevingsvergunningsbesluit)

werkelijke publicatiekost conform factuur van dag- of weekblad

Voor het (aangetekend) in kennis brengen van kadastrale eigenaars en omwonenden (o.a. art. 23 en 62 omgevingsvergunningsbesluit)

Indien er een openbaar onderzoek wordt georganiseerd, wordt de belasting verhoogd met de kosten per aangetekende zending

Voor het wijzigen van het voorwerp van de aanvraag (art. 30 of 45 omgevingsvergunningsdecreet)

        zonder openbaar onderzoek :

        met openbaar onderzoek

 

 

25 euro

100 euro

Aanvraag voor het houden van een projectvergadering (art. 8 omgevingsvergunningsdecreet)

150 euro

 

Art. 4 Vrijstellingen

Er is vrijstelling van belasting :

a) voor meldingen en aanvragen ingediend

        door overheden en instellingen van openbaar nut (meer bepaald de eigen gemeente, het eigen OCMW, de eigen autonome gemeentebedrijven, de politiezone, de hulpverleningszone en andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waar de eigen gemeente deel van uitmaakt

        voor de bouw van sociale huurwoningen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de door haar erkende sociale huisvestingsmaatschappijen

        inrichtingen klasse 3 uitsluitend horende bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt

        inrichtingen bedoeld in art. 5.1.1.11° van het DABM (tijdelijke inrichtingen)

 

b) omwille van procedurele redenen :

        Dossiers die niet op vraag van de vergunningshouder werden opgestart [bv. omzetting vergunning op proef, gerichte evaluatie, bijstelling voorwaarden, schorsing/opheffing, …]

        Procedurestappen die worden overgedaan als gevolg van een administratieve lus, op voorwaarde dat art. 13 omgevingsvergunningsdecreet van toepassing is.

 

Art. 5 Invordering

De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier. De kohieren worden vastgesteld en uitvoerbaar verklaard ten laatste op 30 juni van het jaar dat volgt op het aanslagjaar door het college van burgemeester en schepenen.

 

Het kohier wordt tegen ontvangstbewijs overgezonden aan de met de invordering belaste financieel beheerder die onverwijld instaat voor de verzending van de aanslagbiljetten. Deze verzending gebeurt zonder kosten voor de belastingschuldigen.

 

De kohierbelasting moet worden betaald binnen de twee maanden vanaf de datum van verzending van het aanslagbiljet. Wanneer de belasting niet betaald is binnen de gestelde termijn, worden de regels toegepast betreffende nalatigheidsintresten inzake de rijksbelastingen op de inkomsten.

 

Art. 6 Indienen van bezwaren

De belastingschuldige (of zijn vertegenwoordiger) kan tegen zijn aanslag een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen (t.a.v. de financiële dienst).

Dit moet gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk bij het college van burgemeester en schepenen ingediend worden, gemotiveerd worden en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift mag eveneens, tegen ontvangstbewijs, overhandigd worden aan de burgemeester of aan het orgaan dat zij speciaal daarvoor aanwijst (de financiële dienst).

Het bezwaarschrift wordt gedagtekend en ondertekend door de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger. Hiertoe vermeldt het bezwaarschrift de naam, de hoedanigheid, het adres van de belastingschuldige of van de maatschappelijke zetel, alsmede het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en middelen.

De belastingschuldige kan de verbetering aanvragen van materiële missingen, zoals dubbele aanslag, rekenfouten, enz. zolang de gemeenterekening van het dienstjaar, waarop de belasting betrekking heeft, niet goedgekeurd werd.

 

Als de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger wil uitgenodigd worden op de hoorzitting moet dit in het bezwaarschrift worden gevraagd.

 

Het college van burgemeester en schepenen of een personeelslid, dat door het college van burgemeester en schepenen, speciaal daarvoor is aangewezen, stuurt binnen 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding, enerzijds naar de belastingschuldige en, in voorkomend geval, zijn vertegenwoordiger, en anderzijds naar de financieel beheerder.

 

Art. 7 Vestiging en invordering

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie-en gemeentebelastingen en latere wijzigingen zijn van toepassing op dit belastingsreglement.

 

Art. 8 Geldingsduur

Dit reglement geldt tot andersluidende beslissing. Het belastingreglement op de omgevingsvergunningen vanaf 2022 zoals goedgekeurd dd. 30.11.2021 wordt opgeheven.

 

Art. 9 Bekendmaking

Dit reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur en wordt verzonden aan de gouverneur.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Woon- en leefomgeving

PUNT 5 : INGEBRUIKNAME VASTGOEDINFORMATIEPLATFORM EN VERNIEUWING RETRIBUTIEREGLEMENT VASTGOEDINFORMATIE – GOEDKEURING

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

De gemeente Wellen is sinds 01.10.2023 aangesloten op het het Vastgoedinformatieplatform (VIP) zodat aanvragen van notarissen en makelaars al via dit platform worden afgehandeld.

Vanaf 1 januari 2024  is het VIP-decreet van kracht waardoor het Vastgoedinformatieplatform als één centraal platform dient voor ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ voor alle percelen in Vlaanderen.

Vanaf 01.02.2024 worden ook alle aanvragen van burgers en anderen via het platform afgehandeld.
 

Juridische grondslag

Grondwet en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 173

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd en latere wijzigingen

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd en latere wijzigingen

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd en latere wijzigingen

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur en latere wijzigingen

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, meer bepaald artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7

Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

Besluit gemeenteraad dd. 30.11.2021 houdende belastingreglement op de omgevingsvergunningen

Besluit gemeenteraad dd. 29.06.2023 houdende aansluiting vastgoedinformatieplatform

 

Toelichting (feiten en context)

Aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen. De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed. Gemeenten zijn bijgevolg op zoek  naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.

Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers.

Het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform. De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen in een product en kan dit product met vastgoedinformatie ontsluiten.

Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee

De gemeente Wellen wil de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan verhalen

 

Argumentatie

 

Vanaf de inwerkingtreding van het decreet op 01.01.2024 zijn athumi en de lokale besturen gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken voor wat betreft het ter beschikking stellen van ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’.

Volgens de AVG  wetgeving is het hierbij noodzakelijk dat er tussen athumi en elk lokaal bestuur een overeenkomst voor gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken opgemaakt en ondertekend wordt. Gezien athumi eveneens zal instaan voor het innen van de gemeentelijke retributies vereist dit een verwerkersovereenkomst. Bijgevoegde  toetredingsovereenkomst bestaat uit een vast gedeelte en het variabel toetredingsgedeelte die zowel de overeenkomst voor gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken als de verwerkersovereenkomst bevat.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om na plenaire goedkeuring van het decreet via een nieuw gemeenteraadbesluit te nemen en de toetredingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Gelijkblijvend beleid

Budget/kosten/krediet

6000 EUR

Beleidsdoelstelling

BD000002 Wellen zet haar gelijkblijvend beleid verder. 2020 - 2025

Actieplan

AP000002 Gelijkblijvend beleid 2020 - 2025

Actie

AC000003 Gemeente Wellen zet haar gelijkblijvend beleid verder

Beleidsdomein

AF Algemene financiering

Registratiesleutel

MJP000424 Belasting op de omgevingsvergunningen

Visum

 

 

BESLUIT:

Goedkeuren

eenparig

 

De Raad beslist :

 

Art. 1  - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;

5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;

8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product; 

 

Art. 2 - Algemeen

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente Wellen een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

 

Art 3 – Aanvrager van vastgoedinformatie

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

        externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022.

        lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        gerechtelijke overheden;

        hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;

        politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

Art 4 - Bedrag

Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag per kadastraal perceel

Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet

62 EUR

 

Een aanvrager dient slechts éénmaal de retributieprijs voor een aanvraag te betalen per groep van 5 kadastrale percelen op voorwaarde dat:

        (i) De percelen aangrenzend zijn

        (ii) De percelen binnen éénzelfde gemeentelijke grens liggen

        (iii) Er maximaal op één perceel (een) gebouweenhe(i)d(en) geregistreerd is (zijn)

Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

 

Art 5 - Inning

Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

 

Art 6 - Verwerking van persoonsgegevens

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Wellen en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Wellen wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Wellen en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als Bijlage 1.

 

Art 7 – Ondertekening

De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Wellen via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Art 8 - Vervanging voorgaande reglementering

Het belastingreglement op de omgevingsvergunningen dd. 30.11.2021 inzake het aanvragen van vastgoedinformatie zal worden aangepast.

 

Art 9 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 6 : KLACHT BETREFFENDE HET NIET CORRECT TOEPASSEN VAN ARTIKEL 50 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KENNISNAME ANTWOORD VAN DE GOUVERNEUR

 

DE RAAD,

 

De gemeenteraad neemt kennis van:

Het antwoord van de Gouverneur en het Agentschap Binnenlands Bestuur met betrekking tot het niet correct toepassen van artikel 50 van het decreet over het lokaal bestuur en van de antwoordbrief van het Agentschap Binnenlands Bestuur aan de klager m.b.t. deze klacht, zoals in bijlage toegevoegd.

 

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 7 : NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 22 DECEMBER 2023 - GOEDKEUREN

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

De vergadering van de gemeenteraad dd. 22.12.2023

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Het huishoudelijk reglement gemeenteraad Wellen, vastgesteld bij beslissing van de gemeenteraad dd. 4 maart 2019

 

Toelichting (feiten en context)

In toepassing van art. 32 van het decreet lokaal bestuur worden de notulen en het zittingsverslag van de voorgaande  raad ter goedkeuring voorgelegd

 

BESLUIT:

goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Art. 1 : De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 22.12.2023 goed te keuren.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Algemene financiering

PUNT 8 : AANPASSING RETRIBUTIEREGLEMENT HUISHOUDELIJK AFVAL

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Agendapunt van mevr. Stéphanie Billen, gemeenteraadslid voor Bruisend Wellen zoals ingediend per e-mail d.d. 21.01.2024 houdende de vraag tot aanpassing van het retributiereglement huishoudelijk afval.

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Huishoudelijk reglement gemeenteraad gemeente Wellen dd. 22.02.2013, gewijzigd bij gemeenteraadsbesluit van 31.10.2014

 

Toelichting (feiten en context)

Tijdens de raad van 29 april 2022 werd het retributiereglement huishoudelijk afval aangepast om de tarieven van het containerpark af te stemmen op het gebruik van de weegbrug. Concreet werd toen beslist om voor houtafval en gemengd bouwafval een tarief van €0,01 per kg te hanteren.

 

Op zaterdag 6 januari stelde onze voorzitter bij een bezoek aan het containerpark vast dat de weegbrug niet toegankelijk was. Hij werd prompt aangesproken door Wellenaren die plots €15 aangerekend kregen voor een klein volume bouwpuin dat niet meer dan enkele euro’s zou hebben gekost volgens de nieuwe tarieven. Dit verschil kwam er omdat de parkwachters in dit geval teruggrijpen naar het tarief voor grofvuil (€15 per m³, dat voor de aanpassing van de tarieven ook van toepassing was op houtafval en bouwpuin).

 

Een concreet voorbeeld: internationale normen stellen dat 25 kg de bovengrens is voor de last die werknemers mogen tillen. Laat ons uitgaan van een volle bestelwagen met 100 kg bouwpuin. Dit komt neer op een tarief van €1, maar dit bedrag wordt bij technisch defect verhoogd tot €15.

 

We kunnen erop vertrouwen dat burgers geen 1500 kg bouwafval in hun wagen laden en stellen dus vast dat de burger in geval van overmacht door technisch defect benadeeld wordt. We willen het retributiereglement aanpassen om deze situatie in de toekomst te kunnen vermijden.

 

Argumentatie

Het is niet de bedoeling om de Wellenaar te benadelen als gevolg van een technisch defect. We stellen daarom volgende aanpassing van het retributiereglement voor:

 

“In geval van technisch defect aan de weegbrug van het Wellense containerpark, worden de hoeveelheden gemengd houtafval en steengruis (zuiver en gemengd bouwpuin) ingeschat op basis van het volume van een grote bouwemmer (20l) en hanteren de parkwachters het volgende tarief:

        €0.3 per 20 l steengruis (zuiver en gemengd bouwpuin)

        €0.3 per 20 l gemengd houtafval”

We baseren ons voor deze tarieven op de huidige tarieven (€0.01 per kg) en een hoeveelheid die vlot ingeschat kan worden door de parkwachters. Een grote bouwemmer heeft een volume van 20 l. Bouwpuin heeft volgens schattingen een dichtheid van 1500 kg per m³. Dit betekent dat 20l bouwpuin neerkomt op een gewicht van 30 kg. Dit is een gewicht dat nog door een burger gehanteerd kan worden. Aan het huidige tarief zou dit volume dus gelijkstaan met een kost van €0.30.

 

Gezien voor houtafval momenteel hetzelfde tarief wordt gehanteerd, trekken we dit tarief door naar het gemengd houtafval.

 

Dit punt heeft geen financiële impact, gezien we net een poging doen om de huidige tarieven ook bij technisch defect te laten gelden. We hopen dat de weegbrug goed blijft werken en dat we deze regeling nooit nodig zullen hebben, maar in voorkomend geval kan deze uitwerking zorgen voor een betere dienstverlening naar de burger.

 

BESLUIT:

Goedkeuren

6 stemmen voor: Benny Maes, Sandra Jans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Gerry Briers en Willy Bex

11 stemmen tegen: Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Eric Martens, Marina Scholts, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant en Els Robeyns

1 onthouding: Marc Weeghmans

 

 

De raad beslist:

Niet goed te keuren:

Art. 1 om het retributiereglement huishoudelijk afval aan te passen door in art. 1, e) volgende paragraaf toe te voegen:

“In geval van technisch defect aan de weegbrug van het Wellense containerpark, worden de hoeveelheden gemengd houtafval en steengruis (zuiver en gemengd bouwpuin) ingeschat op basis van het volume van een grote bouwemmer (20l) en hanteren de parkwachters het volgende tarief:

        €0.3 per 20 l steengruis (zuiver en gemengd bouwpuin)

        €0.3 per 20 l gemengd houtafval”

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 26 januari 2024

 

Aanwezig:

Els Robeyns, waarnemend voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Gerry Briers, Ronald Kenis, Gerda Missotten, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Frank Cornitensis, Voorzitter

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 9 : MONDELINGE VRAGEN

 

DE RAAD,

 

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 20:35 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2024