NOTULEN VAN 27 oktober 2023 om 20 uur

 

Aanwezig:

Els Robeyns, burgemeester

Frank Cornitensis, voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen en Luc Knuts, schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier en Mathy Vanbrabant, raadsleden

Chiel Herbots, waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers en Gerda Missotten, raadsleden

Mia Cuppens, algemeen directeur

 

 

Toelichting toetreding gemeente Wellen tot politiezone Tongeren Herstappe door dhr. Koen Vanwinckelen, adviseur bij de federale diensten van de gouverneur van provincie Limburg.

 

Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 1 : TOETREDING GEMEENTE WELLEN TOT DE POLITIEZONE TONGEREN HERSTAPPE

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

De noodzaak tot overstap naar een andere politiezone, ten gevolge van het uiteenvallen van PZ Kanton Borgloon n.a.v. de betreffende gemeentefusies.

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Het Koninklijk Besluit van 27 december 2000 houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Limburg in politiezones, waarbij in artikel 14 de gemeente Kortessem samen met de gemeenten Alken, Borgloon, Heers en Wellen wordt gedefinieerd als een politiezone.

 

Toelichting (feiten en context)

In 2016 werd in de Wet op de geïntegreerde politiedienst (WGP) de mogelijkheid ingevoerd om vrijwillig de grenzen (en aldus de samenstelling) van bestaande politiezones te wijzigen. Hiertoe dienen een aantal voorwaarden te zijn voldaan:

        er moet sprake zijn van een operationele of organisatorische meerwaarde (art. 91/11 WGP)

        zgn. dubbel akkoord of de goedkeuring van alle gemeenteraden van de bij de wijziging van de grenzen betrokken politiezones (art. 91/12 WGP), in casu de gemeenteraden van de politiezones Kanton Borgloon en Limburg Regio Hoofdstad (LRH)

        de defusie wordt gericht op een aansluitende fusie (m.a.w. geen loutere afscheuring) want er mogen niet meer politiezones ontstaan dan het huidige aantal in België (art. 9 WGP en verslag commissie wetsontwerp 54/1644, p. 3-4)

        iedere aldus ontstane nieuwe politiezone dient te vallen onder één hulpverleningszone (verslag commissie, p. 18), in dit geval hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Uit het bovenstaande blijkt dat de wetgever is uitgegaan van een vrijwillige wijziging waarbij één of meer gemeenten de zone verlaten en aansluiten bij een andere zone.

Ten gevolge van de principiële goedkeuring van een vrijwillige samenvoeging op 01/01/2025 van de gemeente Kortessem met de stad Hasselt enerzijds en de steden Borgloon en Tongeren  zullen de grenzen van de politiezones (hoogstwaarschijnlijk) noodgedwongen wijzigen.  
Over de definitieve goedkeuring van deze fusies hebben de betrokken gemeenteraden zich respectievelijk uitgesproken op 17 oktober jongstleden (Tongeren en Borgloon) of zullen de betrokken gemeenteraden zich uitspreken op 21 november aanstaande (Kortessem en Hasselt).

Tegelijk heeft de gemeente Alken de wens geuit om de PZ Kanton Borgloon vanaf 2025 te verlaten en aan te sluiten bij de PZ LRH. De gemeenteraadsbeslissingen dienaangaande dateren van 25 mei en 31 augustus 2023. De gemeente Kortessem heeft zulks ook nog eens besloten op 26 mei 2023.

Het politiecollege van de politiezone Kanton Borgloon nam op 30 juni 2023 kennis van deze beslissingen.

Bovenstaande democratische, lokale beslissingen hertekenen het grondgebied van de PZ Kanton Borgloon volledig. De politiezone Borgloon zoals we ze vandaag kennen, houdt op te bestaan op 1 januari 2025.

Eenvoudig kan men dus stellen dat de stad Borgloon en de gemeente Kortessem door hun geplande gemeentelijke fusie met Tongeren respectievelijk Hasselt sowieso de politiezone verlaten. Gemeentefusies worden immers door de Vlaamse overheid beslist zonder rekenschap te moeten houden met het politielandschap. Wat Alken betreft is er de principiële beslissing van de gemeenteraad tot aansluiten bij de PZ LRH.

Tot 1 januari 2025 zit men dus in het scenario van de vrijwillige defusie d.w.z. dat de betrokken gemeenten en politiezones de regie in eigen handen houden. Deze datum laat toe een traject op te stellen tussen de betrokken politiezones en de huidige legislatuur in de politiezone kanton Borgloon uit te doen.

Indien men geen beslissing zou nemen dan belandt men – door de gemeentelijke fusies tussen Borgloon en Tongeren en tussen Hasselt en Kortessem – vanaf 1 januari 2025 in een gedwongen spoor. De regie belandt dan bij de federale regering op basis van artikel 9 in fine WGP, die beslist over de indeling in politiezones tussen alle betrokken gemeenten bij een in ministerraad overlegd koninklijk besluit.

Het restant van de PZ Kanton Borgloon – de gemeenten Heers en Wellen – kan op zich in 2025 geen aparte zone blijven. Zo verdwijnt het politiegebouw van de politiezone met het vertrek van de stad Borgloon. Beide gemeenten sluiten daarenboven geografisch niet aan elkaar aan. Het verzekeren van een basispolitiezorg is onmogelijk. De vraag rijst dan ook welke opties op politievlak er nog resten.

Voor de gemeente Wellen komen drie politiezones in aanmerking met name de PZ Tongeren-Herstappe, de PZ St-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en de PZ Lrh.

Om de wettelijk opgelegde taken en aangeboden dienstverlening te kunnen vervullen heeft een politiezone uiteraard personeel én middelen nodig, zo bv. gebouwen, voertuigen, uitrusting.  Bij een defusie van de PZ Kanton Borgloon zullen deze middelen ook mee overgaan naar de zone(s) waarbij wordt aangesloten door de vertrekkende gemeenten.

        Het personeel, de roerende goederen en de overige activa en passiva van de politiezone Kanton Borgloon zullen bij een defusie worden verdeeld over de zones waarbij  wordt aangesloten (zie hierna).

        De onroerende goederen volgen daarentegen de plaats van de ligging. Artikel 257quinquies/13, §1 WGP is daarover zeer duidelijk. Ze worden op de datum van de instelling van de nieuwe zones overgedragen naar de politiezone op wiens grondgebied ze liggen, met alle rechten, plichten en lasten. Hetzelfde geldt voor huurovereenkomsten van onroerende goederen.

Vermits onroerende goederen worden overgedragen volgens de plaats van de ligging zal het hoofdcommissariaat door de gemeentelijke fusie tussen Borgloon en Tongeren overgaan naar de PZ Tongeren-Herstappe. Dit behelst zowel de eigendom van het opgetrokken gebouw, het verleende opstelrecht alsook de verdere aflossingen van de lening.
De gronden waarop het commissariaat van de politiezone en de voorpost van de hulpverleningszone zijn gelegen zijn mede-eigendom van de gemeenten Borgloon, Wellen en Heers die hiervoor een recht van opstal hebben toegekend voor de duur van 50 jaar.

Aangezien Borgloon fusioneert met Tongeren, betekent dit praktisch dat het huidig commissariaat van de PZ Kanton Borgloon deel gaat uitmaken van het grondgebied van de politiezone Tongeren-Herstappe.

Omwille van de ligging van het politiecommissariaat in Borgloon is het strategisch en tactisch gezien een ideale uitvalsbasis naar Heers en vooral naar Wellen voor interventies en wijkwerking.

Ingevolge de geschetste wettelijke regeling, de zakenrechtelijke toestand van het commissariaat in Borgloon en de nabije ligging ervan bij Wellen wordt voorgesteld dat Wellen zou toetreden tot de politiezone Tongeren-Herstappe.

Concluderend: het is aangewezen om nu reeds een principiële keuze te maken voor de toekomstige optie waarbij de politiezone Kanton Borgloon ophoudt te bestaan en elke gemeente van de politiezone individueel beslist tot welke politiezone zij zal toetreden in 2025.

 

Argumentatie

Politionele/organisatorische meerwaarde

De toetreding van de gemeente Wellen tot de politiezone Tongeren-Herstappe moet de inwoners van Wellen een ruimere,  professionelere en slagkrachtigere basispolitiezorg aanbieden. Een basispolitie met ruimte voor specialisatie en projectwerking om in te spelen op nieuwe fenomenen en maatschappelijke ontwikkelingen. Een sterke lokale verankering en het handhaven van het democratisch bestuursmodel waarbij de zeggenschap van de burgemeester over de bestuurlijke politie verzekerd is, blijven de hoekstenen van een laagdrempelige, aanspreekbare en zichtbare politiewerking.

Een toetreding van de gemeente Wellen tot de politiezone Tongeren-Herstappe (inclusief Borgloon) zal in de gemeente Wellen zorgen voor een ruimer, gevarieerder en professioneler politioneel aanbod, dat in ontwikkeling blijft om op nieuwe tendensen en fenomenen te kunnen inspelen.

Een politiezone heeft als taak ten dienste te staan van haar overheden, haar stakeholders, haar partners en haar bevolking.

Om haar taken performant uit te voeren heeft de wetgever voorzien dat een politiezone is opgebouwd uit verschillende functionaliteiten. Er zijn wettelijke percentages en normen bepaald voor elk van die functionaliteiten, maar niets belet dat de politiezone haar eigen invulling geeft met als oogpunt een nog effectievere en efficiëntere dienstverlening te kunnen aanbieden.

De politiezone Tongeren-Herstappe heeft de afgelopen vier jaren een transformatie ondergaan waarbij de zone zich ontwikkeld heeft tot een moderne, transparante en vooral aantrekkelijke organisatie in tal van opzichten.

Operationele visie

Infrastructuur

In de optiek dat Borgloon gemeentelijk fusioneert met Tongeren betekent dit praktisch dat de omschrijving van de politiezone aangepast wordt en dat het huidig commissariaat van de PZ Kanton Borgloon deel gaat uitmaken van het grondgebied van de nieuwe politiezone.

Vanuit verschillende oogpunten is het aangewezen om het gebouw te integreren in de politiezone. Haar ligging is vanuit strategisch en tactisch oogpunt een voordeel niet alleen voor interventies en wijkwerking in Borgloon maar ook als uitvalsbasis naar Heers en vooral naar Wellen.

Het is overigens juridisch perfect mogelijk om naast een hoofdgebouw ook een antenne als werkzetel op te nemen in de politiezone. Welk van de twee gebouwen zijnde de Ambiorixkazerne dan wél  het commissariaat te Borgloon als hoofdgebouw zal gebruikt worden, kan in een latere fase nog bepaald worden.

Het gebruik van de beide gebouwen houdt direct ook in dat er vanuit sociaal oogpunt (wat dikwijls toch een knelpunt is voor het personeel én de syndicaten) een mensgerichte oplossing kan gezocht worden voor de verplaatsing woon-werk.

Functionaliteiten

Zoals hierboven vermeld is de politiezone opgebouwd of liever onderverdeeld in functionaliteiten met elk hun eigen opdrachten. Uiteraard vloeit de werking van deze functionaliteiten in elkaar over. Het is dus geenszins de bedoeling dat deze functionaliteiten of entiteiten als “ eilandjes “ los van elkaar gaan werken.

Interventie

In de huidige configuratie en in het kader van de samenwerking Haspengouw werken de interventiediensten van de beide zones al samen. Het samenbrengen ( van in elk geval een gedeelte ervan) zal leiden tot meer synergie.

Onthaal

Het is aangewezen gelet op de afstand tussen Borgloon en Tongeren dat in beide vestigingen een onthaaldienst wordt verzekerd.

Recherche

Op dit moment weerspiegelt de lokale recherche van de PZ Tongeren-Herstappe reeds 15 % percent van de operationele capaciteit en dit tot grote voldoening van de gerechtelijke overheid. Het is de bedoeling om dit percentage ongeacht het aantal gemeentes ( lees operationelen) op dat percentage te houden.
Een uitbreiding ( verhoging van het aantal personeelsleden ) brengt een nog grotere specialisatie met zich mee.

Wijkwerking

Zoals reeds gezegd zal o.a. de wijkwerking van Wellen vanuit het huidige commissariaat in Borgloon worden aangestuurd. Op dit moment is er in Tongeren één wijkagent per 3.500 inwoners. Die verhouding dient uiteraard in de nieuwe politiezone aangehouden te worden.

Verkeersdienst

De verkeersdienst is op dit moment wellicht het paradepaardje van de PZ Tongeren-Herstappe en behelst bijna 10 % van de operationele capaciteit. Ook daar zal een verhoging van het aantal personeelsleden zijn vruchten afwerpen naar de totaliteit van de nieuwe omschrijving.

 

 

Slachtofferbejegening

Op dit moment is er al goede samenwerking tussen de beide zones. Deze zal alleen maar verstevigd worden door de eenheid van commando.

Openbare orde

Het organiseren van grote evenementen ( Kroningsfeesten, carnaval,..) leert ook hier een verdere specialisatie een meerwaarde is. Een fusie creëert de mogelijkheid om hiervoor een aparte dienst op te richten.

Varia

Naast de verschillende functionaliteiten zijn er uiteraard nog enkele andere diensten zoals het LIK (lokaal informatiekruispunt), het gerechtelijk bureel, HRM e.a. diensten waarbij de uitbreiding van de formatie alleen maar zal leiden tot nog meer specialisatie.

En Covid 19 heeft ons geleerd dat communicatie via allerlei digitale platformen bijzonder performant kan zijn zodat personeel niet steeds fysiek dient aanwezig te zijn in het gebouw om te functioneren.

Vervolgens beschikt de PZ Tongeren-Herstappe al over een uitgebouwde dienst dierenpolitie die ook zijn nut zal kunnen bewijzen in de gemeentes die politioneel aansluiten.

Naast de innovatie op het vlak van uitrusting en allerlei middelen ( camerabewaking,..) beschikt de PZ Tongeren-Herstappe ook over een eigen ruimte voor geweldbeheersing wat op zich al uitzonderlijk is in het politielandschap.

Conclusie

De PZ Tongeren-Herstappe is een moderne en transparante organisatie die klaar staat om op een mensgerichte manier het personeel dat naar de fusiezone komt, op te vangen.

Tot slot, bij een wijziging van de grenzen van politiezones bestaan zowel de oude zones als de nieuwe zone een tijdje naast elkaar, kwestie van alles gedegen te kunnen voorbereiden. Wat de nieuwe zone betreft, wordt er dan ook in principe meteen een politiecollege samengesteld en wordt er een politieraad vanuit de betrokken gemeenteraden verkozen. Om hieraan tegemoet komen heeft de federale wetgever beslist dat wanneer deze wijziging tegelijkertijd is gekoppeld aan één of meerdere samenvoegingen van gemeenten, er geen verkiezing van een nieuwe politieraad dient te gebeuren maar de betrokken gemeenteraden van de nieuwe zone kunnen optreden tot aan de algehele vernieuwing van de politieraden in 2025, kwestie van op korte tijd geen twee verkiezingen te moeten doorvoeren.

Financiële luik

De wet op de geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, bepaalt dat een politiezone over een belangrijke financiële autonomie beschikt. In de praktijk komt dit neer op het opstellen van een aparte begroting en rekening en een financieel beheer dat losstaat van de achterliggende gemeenten. Hiertoe beschikt de zone over twee belangrijke financieringsbronnen, enerzijds de federale dotaties of toelagen, anderzijds de gemeentelijke dotaties. Deze laatsten vormen het sluitstuk van de begroting, d.w.z. dat zij het verschil dekken tussen de uitgaven en de federale dotaties of toelagen. De respectievelijke bijdragen van de gemeenten worden in onderling overleg en bij algemeen akkoord bepaald. Het is pas in tweede instantie en bij ontstentenis van dergelijk akkoord dat men beroep moet doen op de wettelijke verdeelsleutel, de zgn. 60-20-20-regel.

De politionele/organisatorische meerwaarde die de zone Tongeren-Herstappe qua politiezorg biedt, heeft uiteraard een kostprijs.

Hierna worden drie mogelijke berekeningswijzen gegeven, met name de 60-20-20-regel, een berekening op basis van schema bevolking, infrastructuur, draagkracht, inkomen, veiligheid en toerisme, alsook een berekening op basis van de gemeentelijke en politionele morfologie. Hierbij moet worden opgemerkt dat talloze berekeningsvariaties mogelijk zijn en de uiteindelijke keuze en beslissing ligt bij de gemeente.

Onverminderd de gekozen berekeningswijze zal de overgang naar een politiezone van een hogere ranking, zoals in geval van de omringende zones van PZ Kanton Borgloon het geval is, onvermijdelijk tot gevolg hebben dat de bijdrage per inwoner hoger zal liggen. De zones LRH (rang 2) en Gingelom-Nieuwerkerken-Sint-Truiden en Tongeren-Herstappe (rang 3) zullen niet inleveren op hun huidige dienstverlening, maar hetzelfde aanbieden aan de nieuw bijgekomen gemeenten, wat onvermijdelijk een kostprijs heeft.

De berekeningen in de scenario’s die hierna volgen zijn, gebaseerd op de gegevens van 2023 en maken aldus alleen een indicatie uit (met afrondingen). Er is evenmin rekening gehouden met eventuele correcties door de zones (bv. omdat de PZ Kanton Borgloon verhoudingsgewijs meer federale en sociale toelagen ontvangt, zou een deel van deze meerontvangst kunnen worden verrekend bij aansluiting in een nieuwe zone).  

Aangezien de situatie van Heers gelijkaardig is aan die van Wellen wordt voor de financiële berekening uitgegaan van de toetreding van Wellen en Heers tot de politiezone Tongeren-Herstappe.

 

 

 

 

 

Het gemiddelde van de drie berekeningswijzen levert volgende verhoudingen op :

 

       Tongeren+Borgloon  78,99 %

       Herstappe   0,14 %

       Heers    10,64 %

       Wellen    10,23 %

 

Men verkrijgt aldus voor deze zone een theoretische gemeentelijke totaalbijdrage van 7.226.497,82 euro, wat uitgesplitst het volgende resultaat geeft :

 

       Tongeren+Borgloon  € 5.708.210,63 (4.903.564,76 thans)

       Herstappe   € 10.117,10 (5.915,96 thans)

       Heers    € 768.899,37 (572.529,11 thans)

       Wellen    € 739.270,72 (573.699,43 thans)

Vergeleken met de huidige bijdrage van Wellen in de politiezone Kanton Borgloon komt dit neer op een meerprijs van 165.571,29 euro. Per inwoner maakt dit 98,88 euro in de nieuw te vormen politiezone t.o.v. 76,73 euro per inwoner in de huidige politiezone Kanton Borgloon.

 

Volledigheidshalve en ter illustratie volgen hierna de berekeningen voor de toetreding van Wellen tot  de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken (a) en van Wellen en Heers tot de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken (b) en van Wellen tot de politiezone Lrh (c).

  1. Wellen naar PZ Gingelom-Nieuwerkerken-Sint-Truiden

 

 

 

 

 

 

Het gemiddelde van de drie berekeningswijzen levert volgende verhoudingen op :

 

        Gingelom   10,03 %

        Nieuwerkerken   7,90 %

        Sint-Truiden   73,23 %

        Wellen    8,84 %

 

Men verkrijgt aldus voor deze zone een theoretische gemeentelijke totaalbijdrage van 8.699.293,82 euro, wat uitgesplitst het volgende resultaat geeft :

 

        Gingelom   € 872.539,17 (825.001,- thans)

        Nieuwerkerken   € 687.244,21 (670.313,- thans)

        Sint-Truiden   € 6.370.492,86 (6.200.587,- thans)

        Wellen    € 769.017,58 (573.699,43 thans)

 

Vergeleken met de huidige bijdrage van Wellen in de politiezone Kanton Borgloon komt dit bij een overgang van Wellen naar de PZ St-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken neer op een meerprijs van 195.318,15 euro. Per inwoner maakt dit 102,86 euro in de nieuwe te vormen politiezone t.o.v. 76,73 euro per inwoner in de huidige politiezone Kanton Borgloon.

 

  1. Wellen én Heers naar PZ Gingelom-Nieuwerkerken-Sint-Truiden

 

 

 

 

 

 

Het gemiddelde van de drie berekeningswijzen levert volgende verhoudingen op :

 

        Gingelom   9,12 %

        Heers    8,48 %

        Nieuwerkerken  7,23 %

        Sint-Truiden   67,09 %

        Wellen    8,08 %

 

Men verkrijgt aldus voor deze zone een theoretische gemeentelijke totaalbijdrage van 9.339.552,58 euro, wat uitgesplitst het volgende resultaat geeft :

 

        Gingelom   € 851.767,20 (825.001,- thans)

        Heers    € 791.994,06 (572.529,11 thans)

        Nieuwerkerken  € 675.249,65 (670.313,- thans)

        Sint-Truiden   € 6.265.905,83 (6.200.587,- thans)

        Wellen    € 754.635,85 (573.699,43 thans)

 

Vergeleken met de huidige bijdrage van Wellen in de politiezone Kanton Borgloon komt dit bij een overgang van Wellen en Heers naar de PZ St-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken neer op een meerprijs van 180.936,42 euro. Per inwoner maakt dit 100,94 euro in de nieuwe te vormen politiezone t.o.v. 76,73 euro per inwoner in de huidige politiezone Kanton Borgloon.

 

  1. Wellen naar PZ LRH

 

 

 

 

 

 

Het gemiddelde van de drie berekeningswijzen levert volgende verhoudingen op :

 

        Alken    4,89 %

        Diepenbeek   8,10 %

        Halen    4,19 %

        Hasselt + Kortessem  58,34 %

        Herk-de-Stad   5,25 %

        Lummen   6,81 % 

        Wellen    2,93 %

        Zonhoven   9,49 %

 

Dit percentage in cijfers vertalen is vrij moeilijk, vermits er geen zicht is op welke kosten dergelijke zone concreet moet dragen. Om toch een eerste indruk te geven worden de gewone uitgaven 2023 van de betrokken zone en deel van de vertrekkende gemeenten in de PZ Kanton Borgloon genomen, weze het gecorrigeerd met de federale toelagen en ontvangsten vorige dienstjaren. Dit bedrag dat de gemeenten theoretisch als sluitstuk van de begroting zouden moeten betalen is dan nog eens opgeteld met wat de gemeenten in 2023 effectief betalen en gedeeld.

 

Men verkrijgt aldus voor deze zone een theoretische gemeentelijke totaalbijdrage van 31.596.910,13 euro, wat uitgesplitst het volgende resultaat geeft :

 

        Alken    € 1.545.088,91 (943.860,03 thans)

        Diepenbeek   € 2.559.349,72 (2.526.240,- thans)

        Halen    € 1.323.910,53 (1.295.317,- thans)

        Hasselt + Kortessem  € 18.433.637,37 (17.811.784,81 thans)

        Herk-de-Stad   € 1.658.837,78 (1.629.417,- thans)

        Lummen   € 2.151.749,58 (2.017.371,- thans) 

        Wellen    € 925.789,47 (573.699,43 thans)

        Zonhoven   € 2.998.546,77 (2.896.582,- thans)

 

Let wel, de zone LRH zal wellicht hierop nog correcties doorvoeren, gelet op de hogere federale dotaties die Alken en Wellen meebrengen uit de politiezone Kanton Borgloon

 

Vergeleken met de huidige bijdrage van Wellen in de politiezone Kanton Borgloon komt dit bij een overgang van Wellen naar de PZ Lrh neer op een meerprijs van 352.090,04 euro. Per inwoner maakt dit 123,98 euro in de politiezone Lrh t.o.v. 76,73 euro per inwoner in de huidige politiezone Kanton Borgloon.

 

 

Procedure (vrijwillige) defusie politiezone 

De vrijwillige defusie is het meest eenvoudige scenario vermits er een loutere toepassing gebeurt van artikel 91/1 e.v. WGP.

Uitgaande van een vrijwillige defusie zijn volgende twee factoren van belang voor de planning en timing van de volgende te nemen procedurestappen :

        de gemeenten (Borgloon -Tongeren en Hasselt – Kortessem) moeten uiterlijk op 31 december 2023 een definitieve beslissing tot fusie op 1 januari 2025 indienen bij de Vlaamse Regering om te genieten van een schuldovername. Zoals vermeld, hebben de betrokken gemeenteraden hierover op 17 oktober beslist of zullen zij dit doen op 21 november.

        de omzendbrief d.d. 9 juni 2023 van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen stelt dat in een verkiezingsjaar geen beslissingen mogen worden die het beleid van de nieuwe raden of de toekomstige ontwikkeling van de financiën nodeloos zouden verstoren.

 

Procedureel vertaalt dit alles zich als volgt :

WAT?

WANNEER? DUIDING?

WETSGROND

1 . Bepalen van operationele /organisatorische meerwaarde

-Vóór de aanvraag

- door gemeenteraad vertrekkende gemeente(n) : Heers, Wellen en Borgloon

- Naast de meerwaarde in de strikte betekenis moet in dit geval ook verwezen naar het feit dat door de lopende gemeentelijke fusietrajecten  binnen PZ kanton Borgloon met de overblijvende gemeenten binnen deze zone niet langer de basispolitiezorg kan gegarandeerd worden waardoor een aansluiting bij een ander PZ zich opdringt. Dit moet dus ook door de gemeenteraden worden vastgesteld 

- timing : Gemeenteraad  10/2023

91/11 WGP

. Gezamenlijke gemotiveerde aanvraag door de gemeenteraden die deel uitmaken van de vorige politiezones bij de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken.

 

In bijlage:*

  1. naamlijst van personeelsleden die worden overgeheveld naar elk van de nieuwe politiezones rekening houdend met minimale dienstverlening;
  2. de inventaris van de roerende goederen die worden overgedragen naar elk van de nieuwe politiezones;
  3. de regeling betreffende de overname van de lopende geschillenprocedures.

 

- Instemming vereist van alle   gemeenteraden zowel van ontvangende als  vertrekkende gemeenten : gemeenten zones LRH, Kanton Borgloon en Tongeren Herstappe

- op advies van korpschefs
 

- timing :

gemeenteraad : 11/2023                  voorbereiding korpschefs :
10 - 11/2023           

 

91/12 + 257quinquies/12  WGP

3.  Koninklijk Besluit tot bepaling van het territoriaal ambtsgebied van de nieuwe politiezone (eerste KB).

- Op voordracht van de beide ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie.

- De bevoegdheden van de organen van de vorige politiezones (gemeente-/politieraad, college van burgemeester en schepenen/politiecollege) worden beperkt tot de handelingen die betrekking hebben op het dagelijks beheer, de dringende zaken en de lopende zaken.

- timing :  01/2024

 

 

91/12 WGP

4. Verzamelstap

Tussenperiode waarin een overeenkomst tussen de betrokken gemeenten kan worden gesloten om de werkingsmodaliteiten in de hoedanigheid van een enkele operationele entiteit vast te leggen.

 

- voorbereiding overgang nieuwe zone

- geen nieuwe politieraad of politiecollege wel gemeentelijke betrokkenheid:

gemeenteraden oefenen bevoegdheden politieraad uit en burgemeesters die van het politiecollege

- Gans 2024


 

257quinquies/4/16/17 WGP

5.koninklijk besluit tot Instelling nieuwe politiezones

 

- datum van ingang gemeentelijke fusies

- huidige zones kunnen lopende legislatuur voleindigen

- Nieuwe zones starten met nieuwe volwaardige termijn

- 01/01/2025

 

 

257quinquies/5/ 11 juncto WGP

6. Ter goedkeuring voorleggen van de nieuwe zonale veiligheidsplannen aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie.

 

Binnen de vier maanden na de oprichting van de nieuwe politiezones

- Voor 01/05/2025

91/8/13 WGP

 

Aandachtspunten 

  1. Strikt wettelijk hebben de organen - politieraden en politiecolleges - van de betrokken politiezones in de hele procedure geen formele bevoegdheid. Vanuit goed bestuur is het nochtans wenselijk om hen te betrekken in het verloop en hen derhalve regelmatig te informeren
  2. Bij de gezamenlijke gemotiveerde aanvraag in stap 2 moet een naamlijst worden gevoegd van de personeelsleden die overgeheveld worden naar elk van de nieuwe zones. Op het moment van de aanvraag is het aan te bevelen dat reeds duidelijk vaststaat welk personeel naar welke zone gaat. 
    De wet schrijft geen normen voor waaraan men in concreto moet voldoen (bv. evenredige opsplitsing in graden), alleen dat het overgedragen personeel de nieuwe zones moet toelaten de basispolitiezorg te verzekeren
     
  3. Stap 4 is een verzamelstap die de voorbereiding van de instelling van de lokale politie van de nieuwe zones inhoudt. In casu duurt hij gans 2024.

Na de publicatie van het 1e KB komt men in een soort tussenperiode waarin zowel de oude zones moeten blijven functioneren (middels hun organen wiens bevoegdheden beperkt worden) en de overgang naar de nieuwe zones dient voorbereid.

Vermits de defusie van kanton Borgloon tegelijkertijd gepaard gaat met gemeentelijke fusies geldt art. 257quinquies/17 en zal er géén verkiezing van de leden van de politieraden van de nieuwe zones plaatsvinden. Deze verkiezing zal pas gebeuren na de inplaatsstelling van de nieuwe politiezones op 01.01.2025 (zgn. algehele vernieuwing van de politieraden gelet op nieuwe lokale legislatuur). De bevoegdheden van de nieuwe politieraad worden in afwachting gezamenlijk uitgeoefend door alle betrokken gemeenteraden van de betrokken nieuwe politiezone.

Ook worden er in afwachting van de inplaatsstelling van de nieuwe politiezones geen nieuwe politiecolleges gevormd. De bevoegdheden van deze in de nieuwe politiezones worden gezamenlijk uitgeoefend door alle betrokken burgemeesters. Qua stemming geldt art. 91/13 juncto 91/7 WGP waarbij het aantal stemmen waarover de burgemeesters beschikken, wordt bepaald op basis van de politietoelage die zijn of haar gemeente inbracht in de vorige politiezone waartoe zij behoorde

  1. Het mandaat van korpschef in de zgn. ontvangende zones (= zones waarnaar de gemeenten van de gedefusioneerde zone bij aansluiten) moet niet worden vacant verklaard, zo deze operatie tegelijkertijd gepaard gaat met een fusie van gemeenten (art. 257quinquies/17 WGP). Dit geldt mutatis mutandis ook voor de bijzonder rekenplichtige en de politiesecretaris. Bedoeling van deze uitzondering is om geen hiaat te krijgen in de politiebedeling en de voorbereiding naar de nieuwe zonestructuur meteen van start te kunnen laten gaan. Er begint wel geen nieuw mandaat van korpschef, de termijn van zijn mandaat in de huidige, ontvangende zone blijft doorlopen
     
  2. Qua lot van de goederen van de bestaande politiezones dient een onderscheid gemaakt :
     

        De onroerende goederen (zie hoger) ullen de plaats van de ligging volgen (art. 257quinquies/13, §1 WGP). Ze worden op de datum van de instelling van de nieuwe zones overgedragen naar de politiezone op wiens grondgebied ze liggen, met alle rechten, plichten en lasten (dus ook aflossingen). In §3 van hetzelfde wetsartikel geldt eenzelfde regeling voor huurovereenkomsten met betrekking tot onroerende goederen zich op het grondgebied van de nieuwe politiezone zullen bevinden
 

        Zoals reeds vermeld dient al bij de aanvraag tot defusie een inventaris van alle roerende goederen te worden opgesteld en naar welke nieuwe politiezone ze worden overgedragen. Luidens art. 257quinquies/11 juncto 257quinquies/7 WGP gebeurt deze overdracht van rechtswege op datum van de instelling van de nieuwe politiezones en in de staat waarin ze zich bevinden, met inbegrip van de lasten en verplichtingen aan deze goederen. De vorige politiezones blijven evenwel hoofdelijk gehouden tot de verplichtingen waarvan de betaling of de uitvoering verhaalbaar waren vóór de instelling van de nieuwe zones

        De activa en passiva worden van rechtswege door de nieuwe politiezones overgenomen ten belope van het aandeel van het personeelsbestand dat wordt overgeheveld (art. 257quinquies/14, §2 WGP).
 

  1. Ter voorbereiding van de nieuw te vormen politiezone zullen in de tussenperiode van 2024 een aantal zaken moeten aangevraagd of stukken opgemaakt, zo bv.:
     

        De personeelsformatie van de nieuwe politiezones moet in overeenstemming zijn met de formatie- en organisatienormen ter zake
 

        Bij de begroting van de nieuwe politiezones dienen de bedragen van de gemeentelijke dotaties twee jaar lang minstens gelijk te zijn aan het bedrag dat de gemeente betaalde in de vroegere zone (art. 91/13 juncto 91/9 WGP). De federale toelagen en dotaties evenals het bedrag van het correctiemechanisme van de zone kanton Borgloon worden verdeeld tussen de nieuwe politiezones die resulteren uit de defusie à rato van de loonkosten van de personeelsleden van het operationeel en CALOG-kader die overgeheveld worden naar elk van de nieuwe politiezones. Deze loonkost wordt berekend op de maand voorafgaand aan de maand van de aanvraag (art. 91/15 en 257quinquies/13, §2 WGP).
Het overgedragen personeel levert de ratio op waarbinnen er tot een verdeling van federale toelagen, activa, passiva… wordt overgegaan (uitzondering zijn de onroerende goederen en huurovereenkomsten op dergelijke goederen die de plek van ligging volgen).

              

  1. De instelling van de lokale politie kan slechts op de eerste dag van een trimester, in casu wordt geopteerd voor 01.01.2025 vermits dit de huidige zones toelaat de lopende legislatuur te voleindigen en de nieuwe zones te starten met een nieuwe, volwaardige termijn. De gemeentelijke fusies gaan bovendien ook in op die datum. Het tweede KB zal dan ook noodgedwongen terugwerkende kracht krijgen.

 

BESLUIT:

Goedkeuren

15 stemmen voor: Els Robeyns, Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant en Frank Cornitensis

2 onthoudingen: Benny Maes en Willy Bex

 

De raad beslist:

 

Art. 1 Op basis van het gevoerde onderzoek beslist de gemeenteraad om de procedure op te starten om de politiezone kanton Borgloon te verlaten op 1 januari 2025 en op die datum aan te sluiten bij de politiezone Tongeren-Herstappe.

 

Art. 2 Er wordt hiertoe een formele aanvraag gericht naar de overige gemeenteraden van de zones kanton Borgloon en Tongeren-Herstappe.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 2 : GAS - AANSTELLEN SANCTIONEREND AMBTENAAR

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Het ontslag van algemeen directeur mevr. Mia Cuppens, tevens sanctionerend ambtenaar i.h.k.v. de GAS-wetgeving.

De waarnemend algemeen directeur beschikt niet over de verplichte attesten om op te treden als sanctionerend ambtenaar.

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties dd. 24.06.2013 en latere wijzigingen

KBvan21 december 2013 totvaststelling vandeminimumvoorwaardeninzakeselectie, aanwerving,opleidingenbevoegdheid vandeambtenaren enpersoneelsledendiebevoegdzijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijkeadministratievesanctie(verderKBvaststellersgenoemd),enlaterewijzigingen;

KB van 21december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratievegeldboete entot inning van de boetes inuitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (verder KB sanctionerende ambtenaar genoemd), en latere wijzigingen;

KBvan21 december 2013totvaststellingvandebijzonderevoorwaardenbetreffendehet register van degemeentelijke administratievesancties ingevoerd bij artikel 44 van de wetvan 24/06/2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (verder KB register genoemd), en latere wijzigingen;

KBvan09 maart 2014 betreffende degemeentelijke administratievesanctiesvoorde overtredingenbetreffendehetstilstaanenhetparkerenenvoordeove1iredingenbetreffendede verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (verder KB stilstaan en parkeren genoemd), en latere wijzigingen;

Ministeriële omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties

Beslissing gemeenteraad dd. 28 november 2014 tot goedkeuring van de politieverordening ‘overlastfenomenen sanctioneerbaar met gemeentelijke administratieve sancties’

Het besluit van de politieraad van 13.10.2022 houdende het gunstig advies, verleend aan het voorgelegde ontwerp GAS-reglement

Besluit college burgemeester en schepenen 3 oktober 2022 en 15 december 2022

Gemeenteraadsbesluit van 23 december 2022 betreffende overlastfenomenen sanctioneerbaar met gemeentelijke administratieve sancties - goedkeuren uniform politiereglement PZ kanton Borgloon

 

Toelichting (feiten en context)

Artikel 6 van de GAS-wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door “de sanctionerend ambtenaar”.

Deze bepaling werd uitgevoerd door het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (hierna genoemd KB sanctionerende ambtenaren). Dit koninklijk besluit heft het koninklijk besluit van 7 januari 2001 tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties, op.

In voormeld koninklijk besluit wordt bepaald welke ambtenaren of personeelsleden door de gemeenteraad kunnen worden aangewezen als sanctionerend ambtenaar, meer bepaald :

- de gemeentesecretaris [algemeen directeur];

- een contractueel of statutair ambtenaar;

 

Sanctionerend ambtenaar, algemeen directeur mevr. Mia Cuppens, neemt ontslag met ingang van 23.10.2023. Er is nood aan continuïteit inzake de opvolging van overtredingen van het GAS-reglement. Aangezien de waarnemend algemeen directeur niet beschikt over de nodige kwalificaties om op te treden als sanctionerend ambtenaar, is het aangewezen een samenwerking aan te gaan met een ander lokaal bestuur voor het aanstellen van een sanctionerend ambtenaar.

Volgens het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, artikel 1§3 dat bepaalt dat verschillende gemeenten in het kader van een samenwerkingsovereenkomst samen kunnen beslissen om een statutaire of contractuele ambtenaar aan te wijzen om de opdrachten van sanctionerend ambtenaar uit te oefenen en dat zij samen kunnen beslissen over de onderlinge verdeling van de verschillende desbetreffende kosten en artikel 2§2 dat de gemeenten desgevallend een akkoord dienen te sluiten betreffende de kostprijs en de betalingswijze.

Er wordt een samenwerking aangegaan met de gemeente Heers voor het aanstellen van hun sanctionerend ambtenaar, dhr. Ivo Carlens, als sanctionerend ambtenaar voor gemeente Wellen.

 

BESLUIT:

Goedkeuren aanstellen sanctionerend ambtenaar

eenparig

 

De raad beslist:

 

Art. 1 Er wordt een samenwerking aangegaan met gemeente Heers inzake het opleggen van de administratieve sancties door een sanctionerend ambtenaar.

 

Art. 2 De samenwerking loopt tot de aanstelling van een eigen sanctionerend ambtenaar door de gemeente Wellen.

 

Art. 3 Eventuele kosten worden verrekend.

 

Art. 4 Dhr. Ivo Carlens, sanctionerend ambtenaar voor gemeente Heers, wordt voor de duur van de samenwerking aangesteld als sanctionerend ambtenaar voor de gemeente Wellen.

 

Art. 5 Het college wordt gelast met de eventuele verdere praktische uitwerking.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 3 : DOTATIE HULPVERLENINGSZONE ZUID-WEST LIMBURG 2024

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Elke gemeenteraad dient in haar begroting de gemeentelijke dotatie te voorzien aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, inclusief latere wijzigingen, inzonderheid artikels 67,68 en 120 en volgende.

De wet van 3 augustus 2012 betreffende de wijziging van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid en de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming.

Gelet op het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;

 

Toelichting (feiten en context)

        De verdeelsleutel vastgelegd bij beslissing van de zoneraad dd. 4 september 2023.

        De gemeentelijke dotatie wordt bepaald als het aandeel volgens de verdeelsleutel in de begroting van de hulpverleningszone.

        De raming van het de totale gemeentelijke dotatie in de begroting 2024 voor de hulpverleningszone Zuid – West Limburg werd door de zoneraad van 9 oktober 2023 vastgelegd op € 20.024.694,63.

 

De verdeling van de gemeentelijke dotatie, vertrekkende vanuit de verdeling 2019 van de gouverneur:

 

 

Gelijkblijvend beleid

Budget/kosten/krediet

Budget 2024: € 359.932,54

Beleidsdoelstelling

BD000002

Actieplan

AP000002

Actie

AC000003

Beleidsdomein

AVW Algemeen bestuur, veiligheid en welzijn

Registratiesleutel

MJP000521 Expl. dotatie brandweer - hulpverleningszone

Visum

 

 

BESLUIT:

Goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Artikel 1.- Gelet op de verdeelsleutel in de hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de raming van de begroting 2024 van de hulpverleningszone, wordt de gemeentelijke dotatie 2024 aan de hulpverleningszone Zuid-West Limburg vastgelegd op € 359.932,54.

 

Artikel 2.- De gemeentelijke bijdrage wordt voorzien op de gemeentelijke begroting 2024 onder de sleutel MJP521

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 4 : ALGEMENE VERGADERING VAN LIMBURG.NET OP 20 DECEMBER 2023: VASTSTELLEN MANDAAT AFGEVAARDIGDE

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17 (verder ‘DLB’).

 

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

 

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten’).

 

Gelet op artikel 427 DLB.

 

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 13 september 2023 tot goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Limburg.net van 20 december 2023, met volgende agendapunten: 

 

  1. Welkom door de voorzitter
  2. Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)
  3. Wijziging van de maatschappelijke zetel
  4. Beslissing m.b.t. beschikbare en onbeschikbare eigenvermogensrekening
  5. Statutenwijziging: artikelsgewijze aanpassing van de statuten (artikel 437 DLB) 

 

Gelet op het ontwerp van statutenwijziging van Limburg.net, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 september 2023;

 

Gelet onderstaande nota’s in bijlage bij dit besluit:

        BAV01_231220_LIMBURG.NET-gecoördineerde statuten_wijzigingsvoorstel_track-changes

        BAV01_231220_Toelichtende nota betreffende het ontwerp van statutenwijziging van Limburg.net

 

Overwegende dat aan de beslissing tot wijziging van de maatschappelijke zetel, de verhuis van de administratie van Limburg.net naar het adres Herkenrodesingel 14 te 3500 Hasselt ten grondslag ligt (punt 3 van de agenda);

 

Overwegende dat ingevolge de aanpassing van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen d.d. 23 maart 2019 (hierna WVV) het begrip ‘kapitaal’ komt te vervallen (thans ‘inbreng’) en de cv geen minimumkapitaal meer moet aanhouden. 

 

Overwegende dat in toepassing van artikel 39, §2, tweede lid van het WVV het kapitaal en de wettelijke reserve van de vennootschap, van rechtswege worden omgezet in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening en dat bijgevolg een beslissing inzake beschikbare en onbeschikbare eigenvermogensrekening wordt voorgelegd, waarbij het kapitaal als onbeschikbare inbreng wordt toegewezen en de overige reserves als beschikbare reserves (punt 4 van de agenda). Zie ook toelichtende nota.

 

Overwegende dat ingevolge de wijziging van het WVV en een aantal wijzigingen aan het Decreet over het Lokaal bestuur d.d. 22 december 2017 (DLB), de statuten in overeenstemming worden gebracht met deze gewijzigde wetgeving (punt 5 van de agenda). Zie ook de toelichtende nota waarin de artikelsgewijze aanpassing van de statuten wordt toegelicht, evenals de gecoördineerde statuten met track-changes waarin de wijzigingen zichtbaar zijn. 

 

Overwegende dat er geen redenen zijn om voormelde punten niet goed te keuren en dat de gemeenteraad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering;

 

 

Juridische grondslag

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een Opdrachthoudende Vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §2, 3° van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (verder ‘DLB’).

De statuten van Limburg.net

 

Toelichting (feiten en context)

De toelichtingsnota bij de agendapunten van de algemene vergadering dd. 20 december 2023.

 

Argumentatie

Het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

 

Er zijn geen redenen om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

BESLUIT:

Goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend m.b.t. de wijziging van de maatschappelijke zetel van Limburg.net (punt 3 van de agenda);

 

Artikel 2

Goedkeuring wordt verleend m.b.t. de toewijzing van de beschikbare en onbeschikbare eigenvermogensrekening van Limburg.net conform de toelichtende nota (punt 4 van de agenda);

 

 

 

Artikel 3

Goedkeuring wordt verleend aan de statutenwijzing van Limburg.net conform het bijgevoegd ontwerp van statutenwijziging en de toelichtende nota waarin de artikelsgewijze aanpassing staat opgenomen (punt 5 van de agenda);

 

Artikel 4

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Limburg.net van 20 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda;

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Limburg.net.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 5 : BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN FLUVIUS OV OP 6 DECEMBER 2023 : VASTSTELLEN MANDAAT AFGEVAARDIGDE EN GOEDKEURING AGENDA

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Gelet op het feit dat de gemeente/stad aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

 

Gelet op het feit dat de gemeente/stad per aangetekend schrijven van 3 oktober 2023 werd opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente/stad per brief van 3 oktober 2023 overgemaakt werd;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur; waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Toelichting (feiten en context)

De toelichtingsnota bij de agendapunten van de buitengewone vergadering dd. 6 december 2023 van de algemene vergadering.

 

Argumentatie

De gemeente is aangesloten bij Fluvius OV.

 

Er zijn geen redenen om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

BESLUIT:

goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Art. 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 6 december 2023 met als agendapunten:

 

1.  Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen

 activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van het door de raad van

 bestuur opgestelde budget 2024.

2.  Statutaire benoemingen.

3.  Statutaire mededelingen.

 

Art. 2

De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de digitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 6 : BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN FLUVIUS LIMBURG OP 20 DECEMBER 2023 : VASTSTELLEN MANDAAT AFGEVAARDIGDE EN GOEDKEURING AGENDA

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Gelet op het feit dat de gemeente/stad voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg;

Gelet op het feit dat de gemeente/stad per aangetekend schrijven van 20 september 2023 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Limburg die op 20 december 2023 plaatsheeft in “PXL-NeXT (blok D), Elfde-Liniestraat 24 te 3500 Hasselt;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente/stad per brief van 20 september 2023 overgemaakt werd;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

 

Juridische grondslag

 

Artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.

 

Het energiedecreet van 8 mei 2009.

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Toelichting (feiten en context)

 

De bij de oproepingsbrief gevoegde documentatiestukken.

 

Argumentatie

 

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg.

 

Er zijn geen redenen om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

BESLUIT:

goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 20 december 2023:

 

1. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

a. Wijziging van het voorwerp;

b. Schrapping ingevolge de oprichting van s-Lim DV van de bestaande artikelen 2bis

 punt 11, 3 A. 5. 5.3. en 9 punt 7 en actualisering van bijlage 2;

c. Rechtzetting in artikel 8 punt f;

d. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met

 mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te

 coördineren;

e. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de

 statutenwijzigingen;

f. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot

 subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die

 gelden met betrekking tot het agendapunt 1 vast te stellen.

2. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te

 ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van

 de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.

3. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.

4. Aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.

5. Statutaire benoemingen.

6. Statutaire mededelingen.

7. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid

 tot subdelegatie om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4, 5 en

 desgevallend 6 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 20 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Woon- en leefomgeving

PUNT 7 : GRONDENRUIL BETREFFENDE ENERZIJDS HET PERCEEL GELEGEN TE WELLEN, 1STE AFDELING, SECTIE F MET GERESERVEERD PERCEELIDENTIFICATIENUMMER 1286 E P0000 EN ANDERZIJDS DE PERCELEN GELEGEN TE WELLEN, 1STE AFDELING, SECTIE F MET GERESERVEERDE PERCEELIDENTIFICATIENUMMERS 1286 A P0000 EN 1286 B P0000 - GOEDKEURING AUTHENTIEKE AKTE

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Gemeenteraadsbesluit van 29 september 2023 betreffende Chemin nr. 81: definitieve vaststelling rooilijnplan

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Burgerlijk Wetboek van 21 maart 1804

Gemeenteraadsbesluit van 29 september 2023 betreffende Chemin nr. 81: definitieve vaststelling rooilijnplan

 

Toelichting (feiten en context)

In het kader van de realisatie van het definitieve rooilijnplan van gemeenteweg Chemin nr. 81 zoals vastgesteld per gemeenteraadsbesluit van 29 september 2023, dient de grondenruil te worden gerealiseerd. De verlaten bedding wordt onttrokken aan het openbaar domein en overgedragen aan de aanpalende eigenaar, de nieuwe bedding wordt verkregen.

 

Argumentatie

Voor de realisatie van het rooilijnplan van Chemin nr. 81 is het noodzakelijk om over te gaan tot de rui van enerzijds het perceel Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerd perceelidentificatienummer 1286 E P0000 met oppervlakte 4a81ca en anderzijds de percelen gelegen te Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerde perceelidentificatienummers 1286 A P0000 met oppervlakte 0a04ca en 1286 B P0000 met oppervlakte 1a92ca.

Het perceel Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerd perceelidentificatienummer 1286 E P0000 wordt onttrokken aan het openbaar domein.

De aanpalende eigenaar, verkrijger van perceel met gereserveerd perceelidentificatienummer 1286 E P0000 is aan de gemeente een opleg verschuldigd. De opleg bedraagt 2.326,46€.

De eigenaar verklaart dat betreffende percelen niet zijn verpacht.

 

Gelijkblijvend beleid

Budget/kosten/krediet

2.326,46€

Beleidsdoelstelling

BD000002

Actieplan

AP000002

Actie

AC000003 gelijkblijvend beleid

Beleidsdomein

Woon- en leefomgeving

Registratiesleutel

MJP001331 onbebouwde terreinen - gemeenschapsgoederen - verkopen

Visum

/

 

BESLUIT:

Goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Art. 1 Het perceel gelegen te Wellen, 1ste afdeling sectie F met gereserveerd perceelidentificatienummer 1286 E P0000 wordt onttrokken aan het openbaar domein.

 

Art. 2 Er wordt overgegaan tot de ruiling van enerzijds het perceel Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerd perceelidentificatienummer 1286 E P0000, eigendom van gemeente Wellen en anderzijds de percelen gelegen te Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerde perceelidentificatienummers 1286 A P0000 en 1286 B P0000. Er is een opleg verschuldigd aan de gemeente Wellen t.b.v. 2.326,46€.

 

Art. 3 De authentieke akte betreffende de ruiling van enerzijds het perceel Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerd perceelidentificatienummer 1286 E P0000 en anderzijds de percelen gelegen te Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerde perceelidentificatienummers 1286 A P0000 en 1286 B P0000  wordt goedgekeurd zoals heden bijgevoegd.

 

Art. 4 De percelen gelegen te Wellen, 1ste afdeling, sectie F met gereserveerd perceelidentificatienummer 1286 A P0000 en 1286 B P0000 worden gevoegd bij het openbaar domein.

 

Art. 5 De authentieke akte wordt verleden door de burgemeester.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 8 : NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 29 SEPTEMBER 2023 - GOEDKEUREN

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

De vergadering van de gemeenteraad dd. 29.09.2023

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Het huishoudelijk reglement gemeenteraad Wellen, vastgesteld bij beslissing van de gemeenteraad dd. 4 maart 2019

 

Toelichting (feiten en context)

In toepassing van art. 32 van het decreet lokaal bestuur worden de notulen en het zittingsverslag van de voorgaande  raad ter goedkeuring voorgelegd

 

BESLUIT:

goedkeuren

eenparig

 

De raad beslist:

 

Art. 1 : De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 29.09.2023 goed te keuren.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023
Overzicht punten

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

 

Vergadering van : 27 oktober 2023

 

Aanwezig:

Els Robeyns, Burgemeester

Frank Cornitensis, Voorzitter

Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Schepenen

Benny Maes, Eric Martens, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen, Marina Scholts, Ronald Kenis, Willy Bex, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant, Raadsleden

Chiel Herbots, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd:

Gerry Briers, Gerda Missotten, Raadsleden

Mia Cuppens, Algemeen directeur

 

 

Domein: Algemeen, bestuur, veiligheid en welzijn

PUNT 9 : BEKENDMAKING VERGADERDATA GEMEENTERAAD

 

DE RAAD,

 

Voorgeschiedenis/aanleiding

Agendapunt van mevr. Stéphanie Billen, gemeenteraadslid voor Bruisend Wellen zoals ingediend bij e-mail van 20.10.2023 houdende de vraag tot ruimere bekendmaking van de vergaderdata van de gemeenteraad

 

Juridische grondslag

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, gecoördineerd

Gemeentedecreet van 15.07.2005, gecoördineerd

Nieuwe gemeentewet van 24.06.1988, gecoördineerd

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Huishoudelijk reglement gemeenteraad gemeente Wellen dd. 04.03.2019

 

Toelichting (feiten en context)

Aan de raadsleden worden (meestal) de data meegedeeld waarop de gemeenteraden zullen plaatsvinden in de komende maanden. Zij kunnen die data dan verspreiden onder hun leden of kenbaar maken via sociale media.
Maar niet alle burgers zijn actief op sociale media en/of hebben een connectie met een politieke partij. Daarom vragen wij om de data van de gemeenteraad kenbaar te maken op alle communicatieplatformen van de gemeente, ook de niet-digitale.

 

BESLUIT:

Goedkeuren

6 stemmen voor: Benny Maes, Sandra Jans, Marc Weeghmans, Stijn Vandersmissen, Stéphanie Billen en Willy Bex

11 stemmen tegen: Els Robeyns, Ellen Punie, Ilse Bosmans, Kristien Treunen, Luc Knuts, Eric Martens, Marina Scholts, Ronald Kenis, Nicky Plaisier, Mathy Vanbrabant en Frank Cornitensis

 

 

De raad beslist:

Niet goed te keuren:

 

Art. 1 De data van de gemeenteraden worden kenbaar gemaakt via alle communicatieplatformen van de gemeente:

  1. Het informatieblad Wild van Wellen. Aangezien dit blad eenmaal per trimester verschijnt, kunnen hierin de data voor het komende trimester opgenomen worden. Dit hoort, naast de voorstelling van het bestuur, een vaste rubriek te zijn in het infoblad.  
  2. Op de digitale borden in de gemeente vanaf het moment dat de raadsleden hun uitnodiging ontvangen tot de dag van de vergadering.
  3. Via de website van de gemeente. Liefst ook bij het gemeentelijk nieuws.
  4. Via de FB-pagina van de gemeente.

 

 

De vergadering wordt opgeheven om 21:30 uur.

 

NAMENS DE GEMEENTERAAD

Op bevel:

De waarnemend algemeen directeur

 

De voorzitter gemeenteraad

get. Chiel Herbots

 

get. Frank Cornitensis

 

 

 

 

VOOR EENSLUIDEND UITTREKSEL

 

Chiel Herbots

Waarnemend algemeen directeur

 

Els Robeyns

Burgemeester

 

 

 

Publicatiedatum: 11/12/2023